Πλάτων παιδί από σπίτι

Μιλάμε για σούπερ ουάου περίπτωση, όπως θα έλεγε και οξυζενούχος Λίτσα σε πρωϊνάδικη εκπομπή της Ελληνικής τηλεόρασης. Πολύ πιο απλά αν σας συλλάβουν αιχμάλωτο στη ζούγκλα οι ανθρωποφάγοι, την ώρα που θα σας βάλουν στο καζάνι για βράσιμο (διότι οι νεοέλληνες είναι σκληρόπετσοι), και αρχίζουν να προσθέτουν τα μπαχαρικά τις πατατούλες τα καροτάκια και άλλα για να νοστιμίσετε το τραπέζι που θα κάνουν, εσείς φωνάξτε Πλάτων. Όχι μόνο θα τη γλιτώσετε, αλλά αν τους πείτε ότι είσαστε και «γνήσιος ενδοξότατος απόγονος» αμέσως θα σας κάμνουν αρχηγό και μάγο της φυλής. Μιλάμε για φοβερή αναγνωρισημότητα το πρόσωπο, κάτι σαν σημερινή Μαντόνα ας πούμε. Όποια πέτρα να σηκώσεις στον πλανήτη θα βρεις από κάτω το όνομά του. Τον ξέρουν μέχρι και οι ακρίδες Ινδοκίνας (άσχετο). Όλοι οι άλλοι μαζί δεν κάνουν ούτε για πατσαβούρα στις καρδιές των ανθρώπων, ειδικά των «ένδοξων νεοελλήνων απογόνων» του που κατουριούνται από συγκίνηση όλοι ανεξαιρέτως όταν αναφέρεται το όνομά του. Βιομήχανοι, πολιτικοί, εργάτες, αγρότες, όλοι μα όλοι χωρίς να έχει καμιά σημασία η ταξική τους προέλευση και το πως ο επιούσιος φτάνει στο καθημερινό τραπέζι, αν φτάνει.

Ο Πλάτων ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογενείας. Από μικρός είχε και το σαράκι της πολιτικής μέσα του, γιατί έβλεπε και από την οικογένεια ότι τα αγαθά δεν κτώνται κόποις αλλά κόλποις (επιστολή ζ, 324γ). Έτσι μόλις οι τριάκοντα τύραννοι γυψοποίησαν τη δημοκρατία και εγκατέστησαν την χουντάρα τους το παλουκάρι ξεκίνησε την καριέρα του. Δυο συγγενείς του ο Κριτίας και ο Χαρμίδης απέκτησαν μεγάλη εξουσία με το νέο καθεστώς και τον έβαλαν στα κόλπα (επιστολή ζ 325β). Δηλαδή όπως σήμερα που ο μπαμπάς και η μαμά υπουργοί και βουλευτές τον κανακάρη ή την κανακάρα τους κάνουν ευρωβουλευτές ή βουλευτές ή κάτι κρατικό τέλος πάντων. Μάλιστα τότε χέστηκε κυριολεκτικά από τη χαρά του όταν τον κάλεσαν οι χουντιάρηδες να συμμετέχει στην χουντάρα τους γιατί όπως ο ίδιος λεει: πίστεψα ότι θα διοικούσα την πόλη απαλλάσσοντας την από την άδικη ζωή (επιστολή ζ 324δ). Πίστεψε και υπηρέτησε θερμά το τυραννικό καθεστώς τόσο που στο έργο του Μενέξενος αποκρύπτει τα εγκλήματά τους και ζητάει να παραγραφούν τα κακουργήματά τους και οι αθλιότητες τους , αφού στο φινάλε συγγενείς και φίλοι ήταν (επιστολή ζ,324ε).

Όχι μόνο δεν ήθελε να ακούει για δημοκρατία, αλλά έλεγε ότι το δημοκρατικό καθεστώς είναι «πολιτεία άναρχος» και οδηγεί στη δουλεία. Θεωρεί ότι η δημοκρατία είναι απαράδεκτη γιατί δίνει υπερβολικές ελευθερίες στους πολίτες . Γι αυτό και τον απέρριψε ο GAP βγάζοντας το σύνθημα «πρώτα ο πολίτης». Όσο για τον Φώντα το ελληνάριον τρελαίνεται όταν οι απανταχού δημοκράτες όταν λένε Πλάτων στάζει κουρκουμπίνι το στόμα τους.

Ισχυρή πολιτική εξουσία υπάρχει μόνο όταν την πόλη την κυβερνά τύραννος διακήρυττε με πάθος, και το κουφό που συμπλήρωνε ο φιλόσοφος είναι ότι για να ισχύει αυτό ο τύραννος πρέπει να είναι νέος, ανδρείος, μορφωμένος και μεγαλοπρεπής στη εμφάνιση (νόμοι, 709ε). Αν αυτό σας θυμίζει την βασίλισσα του προξενιού Γεωργία Βασιλειάδου σε ελληνική ταινία, μην τρελαίνεστε κιόλας γιατί έχει πετάξει και φοβερότερες φιλοσοφικές κοτσάνες. Βέβαια ο ίδιος δεν το έκανε από αφέλεια αλλά έφτιαχνε τις προδιαγραφές για την προώθηση γνωστών και φίλων. Φωτογράφιζε με λίγα λόγια τις νέες θέσεις εργασίας που άνοιγαν οι απανταχού χούντες της εποχής.

Η τυραννία είναι το ωραιότερο πολίτευμα και ο τύραννος ο άριστος ανθρώπινος χαρακτήρας (πολιτεία 562α). Μιλάμε για βαθιά φιλοσοφική θέση με προσφορά στην νοημοσύνη του καλαμποκιού. Για να βεβαιωθείτε πηγαίνετε να ρωτήσετε τον παττακό την γνώμη του για την χούντα και τον παπαδόπουλο. Τότε θα διαπιστώσετε ότι φιλοσοφία, μπρόκολο και ημιμάθεια είναι παραγωγή που δεν έλειψε από την Ελλάδα ποτέ.

Επίσης για να νιώσετε σκουπίδια ένεκα της αφιλοσόφιτης ύπαρξής σας, μάθετε ότι τις δημοκρατίες τις κυβερνάει ένα είδος ανθρώπων «αγύμναστο και ατροφικό». Φυσικά αναφέρεται στο μυαλό των ανθρώπων και όχι στους μυς τους. Η δημοκρατία είναι ένα από τα τέσσερα αμαρτωλά πολιτεύματα (πολιτικός 302 δ), τα άλλα τρία είναι το αχ το βαχ τ’ αλίμονο και η απελπισία που σε πιάνει με τη φιλοσοφία του. Σε κάθε γραμμή της φιλοσοφίας του που έχει εκδοθεί κοροϊδεύει την δημοκρατία γιατί όπως φιλοσοφημένα ισχυρίζεται μοιράζει ισότητα σε ίσους και άνισους (πολιτεία 458γ). Αυτή η ελευθερία που μοιράζεται είναι επικίνδυνη και μπορεί να εισχωρήσει στην οικογένεια, οπότε οι πατεράδες θα βλέπουν τους γιους ίσους και δεν θα φοβούνται τα τέκνα τους γονιούς, τα γερόντια θα μιμούνται την συμπεριφορά των νέων και θα γίνονται ευτράπελοι και χαριτωμένοι (ευτραπελίας τε και χαριεντισμού, γράφει ο ίδιος). Ακόμα και τα άλογα και τα γαϊδούρια αν κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους πέφτουν πάνω σε όσους συναντούν αν δεν παραμερίσουν. Προσοχή αυτά τα λέει ο φιλόσοφος.

Αν παρεμπιπτόντως δεν θα πάρετε ολίγη από τυραννία είναι προτιμότερο να διαλέξετε την βασιλεία γιατί είναι ως πολίτευμα «αρίστη» (πολιτικός 302ε). Διότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη και ανώτερη τέχνη από τη μοναρχία που είναι επιστήμη για την άσκηση της εξουσίας (πολιτικός 276δ-ε). Στο έργο πολιτικός θεωρεί τον μονάρχη σημαντικότερο όλων των εξουσιαστών αφού κατέχει την βασιλική τέχνη και είναι σωστό να προσαγορεύεται βασιλιάς (πολιτικός 259δ). Αφού ο μονάρχης κυβερνά με το πνεύμα και η εξουσία που ασκεί στην κοινωνία είναι μεγαλύτερη και ανώτερη από κάθε άλλη διακυβέρνηση ανθρώπων, επειδή οι υπήκοοι του μονάρχη είναι ένα κοπάδι δίποδο (δίπους αγέλη).

Μεγάλο ψάξιμο θέλει η άποψή του ότι: το αποτελεσματικό για την ειρηνική και ευδαίμονα διαβίωση των λαών είναι να βασιλεύουν οι φιλόσοφοι και να φιλοσοφούν οι βασιλείς. Αν το ερμηνεύσετε ως μια σπόντα να γίνει και βασιλιάς δεν θα σας κακολογήσω καθόλου.

Στο παρακάτω προσέξτε λίγο γιατί η φιλοσοφία γλιστράει επικίνδυνα επειδή αποδέχεται την κατάκτηση της εξουσίας από ηγεμόνα που αυτοτοποθετείται πάνω από του νόμους. Επίσης, αν την εξουσία δεν την καταλάβει το γένος των φιλοσόφων δεν θα τελειώσουν τα δεινά που υφίστανται οι πόλεις και οι πολίτες (πολιτεία 501ε).

Αν πάλι αρχίσετε τρελούς συνδυασμούς στο κεφάλι σας δεν θα με στεναχωρήσετε ιδιαίτερα, αλλά πριν το κάνετε μελετήστε τον.

Για να ξεφύγουμε λίγο από τις φιλοσοφίες και να ρίξουμε μια ματιά στη φορολογική του δήλωση πήγαμε στον «φοροτέχνη» Διογένη Λαέρτιο που μας ενημερώνει ότι κάποτε που έκανε ο Πλάτων κάτι σούπερ ντούπερ χορηγίες με χρήματα του Δίωνος ταυτόχρονα με παροχές και άλλων τυράννων απέκτησε δυο μεγάλα κτήματα στίς Ιφιστιάδες και στις Ειρεσίδες στα πλούσια προάστια της Αθηνουά. Τότε του βάλανε χέρι για το χοντρό κονόμι αλλά αυτός ισχυρίστηκε ότι πήγαινε στους τυράννους της Σικελίας επισκέψεις για να τους πείσει να μετατρέψουν το τυραννικό καθεστώς σε μοναρχία. Δεν ξέρω αν ο ΣΔΟΕ της εποχής το έφαγε το παραμύθι αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι καθότανε απέναντι από τον κάθε τύραννο και του έλεγε άααλαξεε, άααλαξεε όπως διατάζει ο γιούρι γκέλερ τον σπόρο φύυτρωσεε, φύτρωωσε.

Στη Σικελία μάλλον βρήκε καλό μεροκάματο ως μετανάστης γιατί έμεινε μεγάλο χρονικό διάστημα, φυσικά όχι σε παράπηγμα ή γκέτο αλλά στις αυλές και τα παλάτια των τυράννων που τους υμνούσε και τους εκθείαζε όλους.

Όπως ενοχλεί η αλογόμυγα το μουλάρι έτσι ενοχλούσε και τον Πλάτωνα ο λαός και τον περιφρονούσε μέχρι αηδίας. Ένιωθε στομαχικές διαταραχές όταν οι χτιστάδες, οι μικροπωλητές, οι σιδηρουργοί και άλλοι έπαιρναν το λόγο στην εκκλησία του δήμου να μιλήσουν για τα προβλήματα της πόλης. Η περιφρόνησή του έφτανε στην ύβρη και την εχθρότητα απέναντι στο λαό γιατί αυτοί στερούνται ειδικής παιδείας έλεγε.

Το γιατί είναι το νούμερο ένα παγκοσμίως θα το διαπιστώσετε μελετώντας το έργο του που θεωρείται πολύ σημαντικό. Με λίγα λόγια είναι ο πρώτος σκόρερ της πολιτικοφιλοσοφίας εδώ και χιλιάδες χρόνια στο πλανητικό πρωτάθλημα της άσκησης εξουσίας. Τα γκολ που έβαλε τα θαυμάζουν όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι- παίχτες παγκοσμίως και αυτοί που τα δίχτυα τους είναι από μετάξι και οι άλλοι με τα κουρελιασμένα ή τα ανύπαρκτα δίχτυα.

Share:

13 σχόλια:

Β.Bimbo( PR Profil ) είπε...

...το κάνετε ...
...εξ' επι τούτου...
...κύριε φαίδων..:
...μνημονεύετε τον GAP
στην θέση του SOKRATES..!?!?!

ps: tell me please why this..:-)))))

ελιτσα είπε...

Μνημονεύετε το παιντί όσο θέλετε!
Με τις Λίτσες έχετε κάτι;

καλωδιο είπε...

πλήρες το βρίσκω!
ευχαριστώ σύντροφε...

Φώντας είπε...

Bimbo
Δεν καταλαβαίνω πραγματικά κύριε Bimbo μου σε ποιόν αναφέρεσαι. Μήπως στον ΣΟΚΡΑΤΕΣ ΚΟΚΑΛΗΣ ή μήπως στους ΣΟΚΡΑΤΕΣ ΝΤΡΑΝΓΓΓΚΚΚ ΔΕ ΚΟΝΙΟΥΜ. Εξ άλλου η πνευματική ικανότητα του ΓΚΑΠ δεν χρήζει καμιάς υποστηρίξεως. Το άτομο είναι άπαιχτο.

ελιτσα
Ασφαλώς και δεν έχουμε τίποτε, αφού η δική τους φιλοσοφία είναι ορίτζιναλ και όχι μουσαντένια όπως των Λίτσων.

καλωδιο
Γνωρίζεις καλά οτι για να γράψεις τα κόλπα και τα τερτίπια τους αδερφέ η λέξη πλήρες χάνει το νόημα της. Μάλλον πρέπει να το κάνουμε σε στυλ σήριαλ για να έχει και πλάκα. Ο Φώσκολος δεν θα μπορούσε να κάνει τόσα επεισόδια. Γεια χαρά σύντροφε.

tiktos είπε...

Αδριφάκι Φώντα.
Οι κοιμισμένοι είναι εργάτες και συνεργοί των όσων γίνονται στον κόσμο, όπως λέει και ο Ηράκλειτος από δίπλα.
Όπως σου έχω πει, μάυρα μεσάνυχτα οι γνώσεις μου σε αυτά τα θέματα και άρα εύκολο θύμα στην περηφάνια για τους ένδοξους προγόνους.
(προγόνους; με 400 χρονάκια τουρκοκρατίας;τσ τσ τσ)
Πάντως θα πρέπει να είχαν τρομερό λέγειν οι τύποι.

ellinaki είπε...

Το πιο εύστοχο είναι αυτό που ανέφερες κι εσύ. Πως δηλαδή διάφοροι ταγμένοι "Δημοκράτες" στάζουν μέλι όαν αναφέρονται στον Πλέητο. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του ανθρώπου!

Φώντας είπε...

tiktos
Αντε, ρε τικτο, δεν πιστεύω οτι εσύ μπορείς να πέσεις θύμα διάφορων αδώνιδων και άλλων ελληνάράδων. Για τα 400 χρόνια άστο καλλίτερα γιατί θα αρχίσουν να μας λένε για κρυφά σχολειά και άλλαι αρλούμπαι οπότε θα πέσει πολύ γέλιο με τους "καθαρούς". Όλοι αυτοί έχουν ίδιο DNA σε ένα πράγμα, στον σαλτιμπαγκισμό, τη ρεμούλα και την αρλουμπάρα.

ellinaki
Ναι, είδες με τι συγκίνηση ομιλούν δια τον "πρόγονον" που είναι τόσο πρόγονος τους, όσο και η δημοκρατία που πρεσβεύουν. Τα κόκαλα του Πλέητο ήταν τόσο καλοθρεμένα που αν είναι για κονόμα δεν θα τρίζουν καθόλου. Τα κόκαλα του μεροκαματιάρη που τον θαυμάζει τρίζουν από την κούραση και την πείνα.
Το Πλέητο μου ήρεσεν σφόδρα.

takis tyrtaios είπε...

"φυσικά όχι σε παράπηγμα ή γκέτο αλλά στις αυλές και τα παλάτια των τυράννων που τους υμνούσε και τους εκθείαζε όλους".
Έγραψες!
Ειδικά σε αυτό η συγκεκριμένη σχολή
ευδοκίμησε σε όλους τους αιώνες,
αλλά στην σημερινή Ελλάδα δεν
παίζεται πιά!
Πανάξιοι οι μαθητές του.
Αλήθεια μαθητής του Πάτωνα είναι
τίτλος τιμής?

Φώντας είπε...

takis tyrtaios
Είναι πανταχού παρόντες και τα πάντα κονομόντες ανά τους αιώνες αδερφέ.

ΟΧΙΑ είπε...

Πες τα χρυσόστομε γιατί αυτόν τον παπάρα τον είχα στην μπούκα από το σχολείο. Ο "άριστος" και ο "ειδικός". Ο χιτλεράκος του κώλου!

Φώντας είπε...

ΟΧΙΑ
Παρακαλώ να υβρίζετε φιλοσοφικώς τους τιτάνας της φιλοσοφίας που βόλεψε όλους τους εξουσιαστάς ανά τους αιώνας.

Rodia είπε...

Τι θυμηθηκα τωρα! Το γαϊδουρι του Πλατωνα, παλια..
Στο νησι μου ηταν ενας αγωγιατης που τον ελεγαν Πλατωνα και πηγε στον αγυριστο ο κακομοιρης απο κλωτσια του γαϊδουριου του.
Εξαιρετικον ποστιον, αδαμαντινον θα ελεγα -με κινδυνο να... παρεξηγηθω! :)

Φώντας είπε...

Rodia
Ρε τον ταλαίπωρο τι έπαθε.
Ευχαριστώ Ροδιά.