Ισοκράτης το μπουμπούκι

Το να είσαι ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι και κάθε είδους δικτατομούρη είναι λογικό να θαυμάζεις τον ρήτορα και να επιθυμείς τις υπηρεσίες του. Αν όμως σε λένε Ζαχαρία και είσαι από την άνω κλιματοβρυσούλα χτυπώντας δεκάωρα στην Αθηνουά είναι τουλάχιστον παπαριά να θαυμάζεις τον Ισοκράτη το μπουμπούκι και να μου πετάς και αποφθέγματα του ζημιάρη. 
Φίλτατε Ζαχαρία πάντα υπήρχαν αυτοί που κανόνιζαν να είναι ακλόνητες οι εξουσίες και να περνάνε καλά. Όπως καταλαβαίνεις να περνάνε καλά όλοι είναι αδύνατον και φρόντιζε γι αυτό ο κάθε Ισοκράτης σε όλες τις εποχές. 
Ο Αθηναίος ρήτορας ήταν και ιδρυτής της ρητορικής σχολής, ξέρεις σαν κάτι τύπους σήμερα που φτιάχνουν σχολές δημοσιογραφίας για να μη στερεύει ποτέ η δεξαμενή των υποτακτικών. Έγραψε και τι δεν έγραψε. Είπε και τι δεν είπε. Η αλήθεια είναι ότι πολλά από αυτά είναι πολύ σημαντικά. Αλλά να που πετιέται κάποια στιγμή και κείνο το ήθος και τα ανατρέπει όλα. 
Από ήθος το μπουμπούκι άλλο τίποτε. Εξαρτάται βέβαια από πια μεριά είσαι και πως ερμηνεύεις το ήθος, γιατί άλλο το ήθος του Μουσολίνι και άλλο του εργάτη της χαλυβουργικής. 
Στον Ισοκράτη αποδίδεται η ιδέα της ένωσης όλων των ελληνικών πόλεων για τη συγκρότηση ενιαίου ελληνικού κράτους . Φυσικά αυτό δεν το έκανε επειδή ήταν ψυχοπονιάρης και για την ευημερία του λαού με άμεση δημοκρατία, αλλά για να υποταχθούν όλοι στον Φίλιππο και να κάνουν εκστρατεία στην Ασία για χοντρή κονόμα. Εκείνη την εποχή ήταν στη δούλεψη του λεγάμενου και μάζευε φράγκο με ουρά. 
Τα φρονήματά του φαίνονται από τα γραφτά του. Κενόδοξος και λάτρης της ολιγαρχίας δεν είχε αφήσει τύραννο για τύραννο της εποχής που να μη τον πάρει στο κατόπι και να του φτιάχνει το ίματζ. Εκτός από τον Φίλιππο συνεργάστηκε στενά και με τους Αρχίδαμο βασιλέα της Σπάρτης που ήθελε σώνει και καλά να κυριαρχήσει πανελλαδικώς, με τον Διονύσιο Α΄ τύραννο των Συρακουσών, με τους βασιλείς της Κύπρου Ευαγόρα και Νικοκλή για τους οποίους έκανε ειδικές παραστάσεις, όπως επίσης και με τον τύραννο των Φερών Ιάσονα. 
Όλα αυτά έφεραν πολύ κονόμα και έγινε ζάπλουτος. Τα φασιστικής νοοτροπίας ανήθικα κείμενά του αποκαλύπτουν ότι έκανε τα πάντα για να στηρίξει κάθε λογής τυραννία. Υποστηρίζει ότι η εξουσία υπερέχει της δικαιοσύνης και ότι είναι προτιμότερο να αδικεί κάποιος παρά να αδικείται (παναθηναϊκός 117-119) και το χειρότερο, χρέος της εξουσίας είναι να μεγαλώσει τη χώρα ασκώντας βία και πολεμικές επιχειρήσεις. 
Η επεκτατική του μανία φαίνεται καθαρά σε όλες τις παροτρύνσεις και όλα τα κόλπα που χρησιμοποιούσε για να εξασφαλίσει στρατό για τους αφέντες του. Όταν ο Δημοσθένης αποκάλεσε τον Φίλιππο ληστή τα πήρε στο κρανίο και παρότρυνε τον πρώτο να υποδουλώσει την Ελλάδα πράγμα που θα ήταν εύκολο γιατί οι ελληνικές πόλεις ήταν πια ανίσχυρες (Φίλιππος 40). 
Όταν συγκρούστηκαν κάποτε Φίλιππος Αθηναίοι για την Αμφίπολη τα πήρε ξανά στο κρανίο γιατί πλήρωνε καλύτερα ο Φίλιππος και αποκάλεσε τους Αθηναίους ιμπεριαλιστές. Είναι να τρελαίνεται κανείς όχι γιατί δεν ήταν οι Αθηναίοι ιμπεριαλιστές αλλά με την ευκολία που ταμπελώνει τις καταστάσεις. Είπε λοιπόν τότε στον Φίλιππο ότι αν παραχωρήσει την Αμφίπολη στην πραγματικότητα θα του ανήκει αφού θα στείλει εκεί εποίκους που ουσιαστικά θα είναι όμηροί του (Φίλιππος 6). 
Ανάμεσα στα άλλα που του έχωνε του έλεγε ότι πρέπει να θεωρεί πατρίδα του όλη την Ελλάδα και να την κατακτήσει γιατί κατάγεται από τον Ηρακλή ( Φίλιππος 127). Δεν ήθελε και πολύ ο άλλος να σαλτάρει, τσαμπούκι ο πρόγονος σου λεει, εγώ θα κωλώσω; Κάτι σαν καρατζαφέρης ας πούμε. Αφού είχε πρόγονο τον παλαιολόγο πάει και τον κουτσουλάνε τα περιστέρια στο κεφάλι για πάρει την (μ) πόλη γιά. 
Για τον όρο βάρβαρος που χρησιμοποιεί και μειώνει άλλους λαούς κάνει και εδώ τα δικά του απατεωνίστικα γιατί οι αρχαίοι με το βάρβαρος δεν εννοούσαν τον βάναυσο τον άξεστο και απολίτιστο αλλά αυτόν που δεν μιλούσε την ελληνική γλώσσα. 
Θα αναφερθούμε στο μέλλον σ’ αυτό το κεφάλαιο γιατί είναι πολύ μεγάλο. Η εξουσία που του έδινε ο κάθε αιμοσταγής τύραννος τον έκανε όχημα φοβερής προπαγάνδας γιατί όπως είπαμε ήταν και δεινός ρήτωρ. 
Οι ιδέες του χρησιμοποιήθηκαν ανά τους αιώνες από πολλούς καταπιεστές και τον υμνούν μέχρι τις ημέρες όλοι οι επίδοξοι εξουσιαστές. Μη ξεχνάμε ότι με τις διακηρύξεις του Ισοκράτη και των πολιτικών άνοιξε ο δρόμος που προετοίμασε την γερμανική ενότητα το 1848. 
Επίσης όπως αποκαλύπτει και ο Drerup στα κείμενά του έγινε και δάσκαλος του πανγερμανισμού και του γερμανικού ιμπεριαλισμού με τα γνωστά αποτελέσματα ( Aus einer alten Advokatenrepublik). 
Τα ιδεώδη του τα ανέτρεψαν πάρα πολλοί από τότε όπως ο Αλκιδάμαντας ο Αντιφώντας και άλλοι, αλλά τους έφαγε το μαύρο σκοτάδι γιατί το μπουμπούκι είχε και έχει τα μέσα στο διάβα των αιώνων. 
Όποιος έχει τα μέσα εξαθλιώνει και τους λαούς γι΄ αυτό και απορώ (χα) με δημοκράτες και σοσιαλιστές στην Ελλάδα να θαυμάζουν τον Ισοκράτη. Για τους κομμουνιστές δεν μιλάμε γιατί θα πρέπει να συνέλθει η Κ.Ε. 
Το να ερμηνεύουν τα κείμενα του Ισοκράτη όπως θέλουν οι κάθε λογής εξουσιαστές είναι λογικό, το γλείψιμο όμως από γνωρίζοντες δυο κολλυβογράμματα είναι εμετικό. 
Οι εξωνημένοι είναι διαχρονικό είδος. Ακόμη και τον θάνατό του εξωράισαν λέγοντας ότι πέθανε από απεργία πείνας ή από τύψεις μετά τη μάχη της Χαιρώνειας και την ήττα των Αθηναίων. 
Το βέβαιο είναι ότι εξαφανίστηκε σε ηλικία 98 ετών ρεκόρ για την εποχή. Τι έγινε; Μα φυσικά ζει ανάμεσά μας και καθοδηγεί τους «ένδοξους απογόνους» του στο να αλλάζουν στρατόπεδα τάκα τακα για την κονόμα. 
Μελετώντας το έργο, γιατί εδώ αναφερθήκαμε σε ελάχιστα. του κανείς δεν θα χάσει. Αντίθετα έχει να κερδίσει πολλά σε πολλούς τομείς και πάνω απ’ όλα τη θέση από την οποία θαυμάζεις και εξαίρεις κάποιους που φοράνε χλαμύδα κάτω από το κοστούμι.
Share:

18 σχόλια:

ΟΧΙΑ είπε...

Καλέ αυτός δεν ήταν απλώς μπουμπούκι, αυτός ήταν ο κήπος των Βερσαλιών.

kakalon είπε...

Θα απολαύσουμε τα γαβγίσματα των μπουρδουκλεμέδων εντός ολίγου. Φοβερό περιμένουμε κι άλλα.

simple man είπε...

Φώντα σου εύχομαι καλή αρχή. Από τα τρία πρώτα κείμενά σου φαίνεται ότι πολλές αλήθειες θα λεχθούν και ίσως κάποιοι δυσανασχετήσουν. Εγώ πάντως απολαμβάνω το ύφος της γραφής σου και όσα βγάζεις μέσω αυτής.
Εδώ θα'μαστε να τα λέμε. Καλή συνέχεια.

Φώντας είπε...

ΟΧΙΑ
Μιλάμε για μεγάλη μούρη. Η πλάκα είναι ότι τα διέδιδε κιόλας χωρίς τσίπα γιατί οι προστάτες ήταν ισχυροί. Όπως σήμερα κάνουν ότι γουστάρουν χωρίς να δίνουν λόγο σε κανένα.

κακαλον
Όσο και να γαβγίσουν δεν προσθέτουμε ούτε μια τελεία, ότι γράφουμε το είπαν το έγραψαν και το έκαναν οι "πρόγονοί" τους

simple man
Ευχαριστώ και συγχαρητήρια για το ιστολόγιο σου. Είναι μακράν το Νο1 στον χώρο από έναν καθαρό blogger.
Αυτό μας έλειπε να δυσανασχετήσουν με τους "προγόνους" τους. Είπαμε δεν θα προσθέσουμε ούτε τελεία. Από επίδοξους παπαρηγόπουλους και επαγγελματίες πατριδοκάπηλους πήξαμε. Από αυτογνωσία πάσχουμε.

πρκλς είπε...

Χμμμ...
Ζεϊμπεκάκι!!!!!
:-)

Φώντας είπε...

πρκλς
Από τα δυνατά τα τσιτσανέικα που ακούω στην πολύ καλή και χρήσιμη σελίδα σου Περίκαλε. Ανέβασε τίποτε γιατί μας έχουν πνίξει οι μπουρδοκλεμέδες.

tiktos είπε...

Φώντα,το ιστολόγιό σου είναι αυτό που μου έλειπε.
Καθότι και διότι έχω μαύρα μεσάνυχτα.
Απλά,σαν "παραμυθάκι".

ελιτσα είπε...

Είσαι απίστευτος!! Οχι όχι δεν έχω αντίρρηση γι'αυτά που λές γιατι δεν τα ξέρω..
αλλά για το υφος της γραφής σου

Καμιά πρόταση για να τον διαβάσω;
Σε μετάφραση... φυσικά!!!

Φώντας είπε...

τικτος
Απ' οτι είδα ση σελίδα σου δεν σου λείπει τίποτε. Μακάρι οι ισοκράτηδες παλιοί και νέοι να είχαν τη σοφία σου.

Ελίτσα
Οι αντιρρήσεις καλοδεχούμενες αρκεί να είναι τεκμηριωμένες και από κάποια "σκοπιά".
Τα έργα του σε όποια μετάφραση και να τα διαβάσεις δεν αλλάζουν τη σκέψη του και το τι επεδίωκε. Αν θέλεις να διαβάσεις πως δούλευε ή πως έγλειφε ή πως παρότρυνε την εξουσία για αίμα και φράγκα πάρε τον Φίλιππο. Σε όλα θα βρεις την κολακεία και τον θαυμασμό στους εξουσιαστές είναι θέμα ερμηνείας. Βρες τα λοιπόν, ακολουθεί κατάλογος.
Προς Δημόνικον, Προς Νικοκλέα, Νικόκλης ή Κύπριοι, Πανηγυρικός, Φίλιππος, Αρχίδαμος, Αρεοπαγιτικός, Περί ειρήνης, Ευαγόρας, Βούσιρις, Παναθηναϊκός, Κατά των σοφιστών, Πλαταϊκός, Περί αντιδόσεως, Περί του ζεύγους, Τραπεζιτικός, Παραγραφή προς Καλλίμαχον, Αιγινητικός, Κατά Λοχίτου.
Προς Ευθύνουν αμάρτυρος

kakalon είπε...

Αδερφέ Φώντα ξέχασα να σου γράψω ότι το μπουμπούκι ήταν πασοκτσής της εποχής. Από λόγια όσα γουστάρεις αρκεί να είμαι βολεμένος. Μήπως κάνω λάθος;

Φώντας είπε...

kakalon
Τώρα που το λες σκέφτομαι οτι ένα κράμα από πασοκόμυαλους με αυτό που αποκαλούν γέρο της τρομοκρατίας που είναι και παππούς τους δεν διαφέρει και πολύ από το μπουμπούκι.

Iptamenos Ollandos είπε...

Γειά σου Φώντα με το μπουζούκι σου! Παίζε εσύ τέτοια και εμείς θα δίνουμε βάση στην πενιά.
Καλορίζικο το σπιτικό σου...

Φώντας είπε...

ιπτάμενε
Είμαι πολύ φάλτσος αδερφέ μου. Θέλουν υπομονή και κατανόηση οι πενιές μου.
Είμαι άστεγος.

Iptamenos Ollandos είπε...

Εντυπωσιάστηκα αδελφέ. Ίσως είσαι ο μοναδικός...
Πάντως οποιονδήποτε και να θέλεις να καταλάβεις πρέπει να δείξεις υπομονή και κατανόηση και να του δώσεις την προσοχή σου.

Καλή δύναμη για την συνέχεια.

Φώντας είπε...

ιπτάμενε
Ευχαριστώ για τις ευχές. Η συνομοταξία μου μπορεί να πάρει δύναμη συναντώντας στο δίκτυο σελίδες (σκέψεις) σαν τις δικές σου.

Ανώνυμος είπε...

Ti le re paidi mou, o Beloch pou gennh8hke to 1854 anoikse to dromo gia th germanikh enothta to 1848...

Epishs ekatses kai diavases ton Panathinaiko kai den ton katalaves.

Kai les xilia duo alla xwris na ta sthrizeis pou8ena.

Diavazontas osa egrapses genika, anarwth8hka: Ti einai arage kalutero, h hmima8eia h h ama8eia???

Sta lew epeidh se sumpa8hsa, mia kai exoume ki oi duo ena koino shmeio: misoume ki oi duo tous progonoplhktous.


Antonis

Φώντας είπε...

Antonis
Αγαπητέ συγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση αλλά τώρα το είδα.
Δεν έχουμε κοινό σημείο.Εγώ δεν μισώ κανέναν.

Ανώνυμος είπε...

La8os mou to ufos tou sxoliou mou, htan mia tsantila ths stigmhs, tipota perissotero.
Toulaxiston apo tote se diavazw kai apolamvanw th satira.

Geia xara
Antonis