Mikis Τυρταίος

Στην πόλη θε να μπούμε και στην Αγιά Σοφιά,

χανούμισσες να βρούμε να ρίξουμε καβλιά.

Αυτή την καταπληκτική ελεγεία θα μπορούσε κάλλιστα να την είχε συνθέσει ο Τυρταίος αν ζούσε στις δεκαετίες ’60-’70. θέλετε κι άλλη που θα μπορούσε ο ίδιος να συνθέσει;

Είμαστε δυο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς

καβάλα πάμε στον καιρό με τη βροχή

το αίμα πήζει στην πληγή, ο πόνος γίνεται καρφί...

Επειδή λοιπόν πρέπει το πόπολο να πολεμάει και να σκοτώνετε τζάμπα, πρέπει να το εμψυχώνουμε και να του τονίζουμε την ανδρεία του με ελεγείες και παιάνες.

Τα πράγματα είναι απλά, παίρνουμε τους καημούς, τις ανάγκες τις ταλαιπωρίες, τα βάσανα, τα θέλω του, την πείνα του και τα κάνουμε παιάνα. ΠΡΟΣΟΧΗ όχι τραγούδι αλλά παιάνα. Είναι άλλο πράγμα το τραγούδι και άλλο ο παιάν. Το «κάποια μάνα αναστενάζει είναι τραγούδι» όπως και το «είμαι της γερακίνας γιός» γιατί ιστοράει την ανθρώπινη υπόσταση του λαού. Οι παιάνες είναι ντόπα για να πεθάνεις ανέξοδα και να πετύχει το αφεντικό τον σκοπό του.

Αν μάλιστα είσαι και γατόνι και στους παιάνες βάλεις και πραγματικά μεγάλους ποιητές τότε το μαγαζάκι που έστησες είναι σίγουρα επιτυχημένο και η κονόμα με τη δόξα ρέουν άφθονες.

Κανένας δεν γνωρίζει από που κράταγε η σκούφια του Τυρταίου. Άλλοι λένε ότι ήταν Λάκωνας, άλλοι Μιλήσιος, άλλοι Αθηναίος από τις Αφιδνές. Εμφανίζεται και δρα στην Σπάρτη όπου χοντροκονόμισε με ελεγείες και παιάνες. Πάντως ο Ηρόδοτος δεν τον αναφέρει στον κατάλογο ανάμεσα στους τιμώμενους ξένους της Σπάρτης όπως κάνουν σήμερα με τους λεγόμενους φιλέλληνες, που καζάντισαν και κονόμησαν κατά την επανάσταση του ‘21. Αυτό ίσως να λεει πολλά γιατί όπως και να το κάνουμε ο Ηρόδοτος ήταν ψαχτήρι.

Μια εκδοχή για την καταγωγή του είναι ότι η Πυθία έδωσε χρησμό στους Σπαρτιάτες να πάρουν Αθηναίο στρατηγό με μεταγραφή για σωθούν, έτσι οι Αθηναίοι για να μη χαλάσουν το χατίρι του θεού τους έστειλαν τον ανεπαρκή ποιητή Τυρταίο.

Πιστεύετε ότι αν οι Έλληνες ζήταγαν στρατηγό από τους Τούρκους θα τους έστελναν κανένα γάτο;

Κάπως έτσι κατέληξε στην Σπάρτη και αφού είχε μεσάνυχτα από δόρατα, ξίφη και στρατηγικές ως μάγκας σκέφτηκε να κονομήσει δια της εμψυχώσεως των ατρόμητων πολεμιστών, που όπως και να το κάνουμε την ήθελαν την ντόπα τους για να πεθαίνουν ηρωικά.

Δεν άρχισε με παιάνες για το πόπολο αλλά με γλειφτρολογίες προς του βασιλιάδες και τους άρχοντες. Έπρεπε πρώτα να δώσει εξετάσεις για την δουλωσύνη του και μετά να ορμήξει στις μάζες με τους παιάνες ώστε να υπακούουν πειθήνια στον άρχοντα. Ο λιβανωτός που έφτιαξε για τον Θεόπομπο ήταν τόσο συγκινητικός που όταν τον τραγούδησε ο Νταλάρας στο ολυμπιακό σπαρτιατικό στάδιο ένωσε τους Σπαρτιάτες και τους έκανε να ορμήξουν στους Μεσσήνιους για κάτι κτηματάκια που τους καταπάτησαν.

Μάλλιασε η γλώσσα του να συμβουλεύει το λαό για υπακοή στους βασιλιάδες και τους αρχόντους ώστε να μην υπάρχουν παρατράγουδα και να έχει κι αυτός εξασφαλισμένο το κονόμι του.

Οι νέοι της Σπάρτης κάθε που άνοιγαν τηλεόραση, ραδιόφωνο και εφημερίδα που μοίραζε τα CD του αφειδώς, άκουγαν συνέχεια τα παιανικά αριστουργήματά του.

Πάρτε μια γεύση και τραγουδήστε στο ρυθμό του «είμαστε δυο, είμαστε τρεις».

«Τί τιμή στο παληκάρι, όταν πρώτο στη φωτιά

σκοτωθεί για την πατρίδα με τη σπάθα στη δεξιά.

Πόσο λυπηρό ν' αφήσει την πατρίδα τη γλυκιά,

τα καλά του τα χωράφια και να ζεί με διακονιά.

Με γονιό να παραδέρνει, με γυναίκα ομορφονιά,

με γερόντισσα μητέρα και μ' ανήλικα παιδιά.

Κι απ' τη στέρηση και φτώχεια όπου πάει, όπου σταθεί,

να γνωρίζει ότι είναι σ' όλους η ζωή του μισητή!

Να ντροπιάζει τη γωνιά του, να ντροπιάζεται κι αυτός,

και ποτέ να μην του λείπει απ' τα χείλη ο στεναγμός».

Επειδή κάθε ομάδα πρέπει να έχει και τον ύμνο της για να μην πηγαίνει ξεβράκωτη στη μάχη, έγραψε και για τον Σπαρτιατικό έναν ύμνο μούρλια.

ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ

Εμπρός της Σπάρτης τα παιδιά

της λεβεντογεννήτρας,

με την ασπίδα στα ζερβά,

μ' ατρόμητο κοντάρι,

μην τη λυπάστε τη ζωή

σαν άξιοι γιοί της Σπάρτης.

Η προσταγή και η συγκινησιακή κατάσταση που έφτιαχνε ήταν μια και μοναδική. Εμπρός πηγαίνετε να πεθάνετε αδιαμαρτύρητα για την τιμή του άρχοντα της πατρίδας και της ορθοδοξίας. Πηγαίνετε δηλαδή να γίνεται κιμάς, γιατί αντί να σας δώσουμε δυο δράμια γνώση για το τι σημαίνει πατρίδα σας γεμίσαμε γλυκανάλατα τραγουδάκια που τονίζουν τον ανδρισμό και τον ηρωισμό σας που θα καρπωθούμε εμείς όταν πεθάνετε. Μέχρι και υπουργοί άνευ χαρτοφυλακίου μπορεί να γίνουμε.

Αν έχετε ακούσει το όνομα Τάκης Τυρταίος μην μπερδεύεστε, άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας. Υπάρχουν Τυρταίοι που χοντροκονομάνε και καλοπερνάνε ανά τους αιώνας και άλλοι που δικάζονται τετράκις εις θάνατον από στρατοδικεία.

Share:

11 σχόλια:

ΟΧΙΑ είπε...

Παρατηρούσα μία φωτογραφία από επιστροφή εξορισμένων σε ένα μικρό λιμάνι. 15 άτομα σε κατάσταση λιποθυμίας, η ζώνη στο παντελόνι τους έκανε τρεις στροφές. Δίπλα ακριβώς αγέρωχος με κουστούμι και καπαρντίνα, μάντεψε ποιος! Έκανα μία ερώτηση τότε: Μα είναι δυνατόν αυτός να ήταν εξορία; Έφυγα από την ΚΝΕ με βρισίδια και κλωτσιές. Ήμουν μόνο 16 χρόνων.

kakalon είπε...

Η πλάκα είναι οτι για να τον κάνουν ήρωα πιο γρήγορα βγαίνει και τα λέει μόνος του. Το τι αρλούμπες αράδιαζε σε μια εκπομπή του σκάι δε λέγεται. Ούτε ο σούπερμαν να ήταν. Οι πικραμένοι πραγματικοί αγωνιστές που έφαγαν το πιο πολύ δούλεμα ένας ένας έφυγαν, οπότε οτι και να πει τον πιστεύουν οι χουλιγκάνοι του. Η οχιά έχει δίκιο σε άλλες εξορίες όπου έμενε σε δίπατα σπίτια του κουβαλούσαν πιάνα. Ο ίδιος τα λέει.
Συγνώμη Φώντα που αναφέρομαι στον Τυρταίο των ημερών μας.

tiktos είπε...

Αδριφάκι Φώντα,μου ξύπνησες παιδικές αναμνήσεις.
Χωρίς να ξέρω καν ποιός είναι ο Τυρταίος μου ήρθε στο μυαλό ένα ποιηματάκι μου λέγαμε τα πιτσιρίκια μεταξύ μας στην τρίτη ή τετάρτη δημοτικού.
Σκέφτηκα να σου ζητήσω την άδεια πρώτα αλλά βαριέμαι και αποφάσισα να σου το πώ τώρα.
Δώσε βάση

Ο ποιητής Τυρταίος
κωλομπαράς σπουδαίος
μαζί με τον Αισχύλο
γαμήσαν έναν σκύλο
και πήγανε στον Σόλων και του είπαν
Σόλων Σόλων
πωςτον θες;
μισόν ή όλον;
Τι μισόν τι όλον
είπε ο Σόλων με ανοιχτόν τον κώλον.

takis tyrtaios είπε...

Φίλε Φώντα ΆΦΩΝΟΣ...
Η επιλογή σου να παραλληλίσεις τον
αρχαίο με τον σύγχρονο ποιητή ήταν
ότι καλύτερο για την παραγγελιά μου.
Το κρέας που αναζητούν τα κανόνια
θέλει και τον κράχτη του, παλιά
κουτσός και άσχημος και τώρα
παλληκάρι δυό μέτρα.Σ ευχαριστώ.

@ΟΧΙΑ
Για κάτι τέτοιες μαλακίες
ξεκουμπιστήκαμε όλοι απο κεί
όχι ότι δεν το θέλαμε με αυτά
που βλέπαμε κι ακουγαμε...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Φώντα
Καλύτερος παραλληλισμός δεν υπάρχει.
Διακρίνω και ολίγον από καταδρομέα ή κάνω λάθος;

ελιτσα είπε...

Ντροπήηη!
Βαράμε τα πτώματα ωρέ!!!

Φώντας είπε...

ΟΧΙΑ
Έκανε κι άλλα πολλά. Όσο για την ΚΝΕ οι μύθοι και τα είδωλα τους έφαγαν, από σκέψη και κριτική οτι πει η ΚΕ.

kakalon
Τα είχα παρακολουθήσει, εκεί που ξεπατώθηκα στο γέλιο ήταν όταν ο ίδιος έλεγε πως πήγε σε έναν Γερμανό υπουργό πρώην ναζί και του έβαλε χέρι γιατί είχε απαγορέψει κάτι συγκεντρώσεις Ελλήνων στη Γερμανία. Έχει πολύ ψωμί ο "μύθος".

tiktos
Τι άδεια να ζητήσεις ρε αδριφάκι τικτε, αυτό είναι αριστούργημα όπως και ο τρωικός πόλεμος που λέγαμε στην εποχή μου. Μάλλον κάποιοι παλιοί ψηλιασμένοι τα έφτιαχναν και λόγω μαύρων εποχών τα πέρναγαν από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά. Αν έχεις κι άλλα γράψε τα και κάνε μια ανάρτηση δεν πρέπει να χαθούν.

takis tyrtaios
Τροφή για τα κανόνια όπως το λες και οι κράχτες εκεί διαχρονικοί. Εγώ σε ευχαριστώ για τη βοήθεια αλλά και για τις θύμισες που γράφεις στη σελίδα σου.

Ανώνυμος
Διακρίνεις πολύ καταδρομέα αγαπητέ, 28+2 φυλάκα.Με Αυτά για την πόλη και άλλα παιανούχα άσματα μας ντοπάριζαν. Χέσε μέσα.

ελιτσα
Αντί τα πτώματα να τα φάνε οι σκώληκες, μας καταβροχθίζουν την ψυχή καθημερινώς.

Ανώνυμος είπε...

"Η πατρίς ευγνωμονούσα"... που έγινες κιμάς, γιά να σε χωνέψει καλύτερα...

καλημέρα Φώντα, keep up the good work.

Φώντας είπε...

exadaktylos
Αν ποτέ εμείς οι "κιμάδες" καταλάβουμε τι κρύβεται μέσα στο "η πατρίς ευγνωμονούσα" ίσως χαράξει καμιά άσπρη μέρα. Γεια σου εξαδάκτυλε.

simple man είπε...

Η θυσία θέλει πάντα μουσική κάλυψη για να μην ακούγεται ο θάνατος, αυτός που σε περιμένει μετά το πέρασμα της πρώτης γραμμής.
Να'σαι καλά Φώντα. Είσαι μεγάλο Ελληνάριον.

Φώντας είπε...

Και ο καθημερινος θάνατος που μας σερβίρουν οι πουλημένοι τα ίδια εμβατήρια θέλει simple. Ανατριχιαστικοι παιάνες ανεγκέφαλων εξωνημένων.