Τίκτων

Πολλές φορές τα κουρασμένα μάτια του ρουφούσαν με απληστία τα πορφυρά χρώματα που ζωγράφιζε ο ήλιος στο γέρμα του. Δεν ήταν μόνο το σήμα που έδινε η δύση για το τέλος της καθημερινής δουλειάς. Ήταν και η γλύκα που έκλεβε από τον αλανιάρη που γυρνούσε ελεύθερος στον ουρανό χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Μάζεψε τα εργαλεία γρήγορα για να μην ανάψει πυρσούς και κάνει έξτρα έξοδα. Η ακρίβεια ήταν μεγάλη, κάθε λίγο και λιγάκι αυξήσεις σε όλα.
Όταν πήρε τον δρόμο να γυρίσει στο σπίτι οι πυρσοί που φώτιζαν τους δρόμους του προαστίου που ζούσε τον έκαναν ένα με τη σκιά του που σέρνονταν στο χώμα από την κούραση. Πέταξε τη λερωμένη χλαμύδα φόρμα σε μια γωνιά και δεν είχε όρεξη ούτε λίγο νερό να πιει. Η νύχτα που προχωρούσε ήταν βασανιστικά ήσυχη. Μόνο τα πουλιά της Παλλάδος Αθηνάς διέκοπταν κατά διαστήματα την απόλυτη σιγή με τα υπόκωφα κρωξίματά τους.
Στριφογύριζε άυπνος και έριχνε κλεφτές ματιές στην οικογένεια που παραδομένη στην αγκαλιά του Μορφέα δεν μπορούσε να καταλάβει την αγωνία του. Η αυριανή μέρα ήταν το συνεχές βάσανό του. Έπρεπε να πληρώσει στο δημόσιο το μετοίκιον, το φόρο που του επέτρεπε να μην είναι δούλος. Ήξερε ότι αν αργούσε θα έχανε τα προνόμια και θα γινόταν αυτόματα δούλος. Δεν τον ένοιαζε για τον εαυτό του αλλά για την οικογένεια που θα μπορούσαν οι άλλοι να πουλήσουν τα μέλη της όποτε ήθελαν και όπου ήθελαν.
Πριν καλά καλά ξημερώσει πήρε το δρόμο για τα δημόσια κτήρια που εισέπρατταν τον φόρο. Οι τελευταίοι γλεντζέδες που έβγαιναν από τα συμπόσια τάραζαν την ησυχία χασκογελώντας και τραγουδώντας υποβασταζόμενοι από δούλους αφού τρίκλιζαν από την βραδινή οινοποσία και τα γλέντια. Η υπηρεσία ήταν κλειστή ακόμη όπως ήταν φυσικό και ακούμπησε στις κολώνες περιμένοντας.
Ταράχτηκε όταν ένα γέρικο χέρι τον σκούντηξε και ανοίγοντας ξαφνικά τα μάτια τυφλώθηκε γιατί ο αλανιάρης φίλος του είχε ανέβει ίσα με δυο οργιές ψηλά.
-Κοιμάσαι όρθιος ω άνθρωπε, του είπε.
Παραπατώντας ο Τίκτων δεν έδωσε σημασία στον κουρελιάρη γέρο και όρμησε στο εσωτερικό του κτηρίου να πληρώσει τον φόρο που ήταν και η ανάσα γι αυτόν και την οικογένειά του.
Ο γέρος χαμογέλασε πικρά και άρχισε να κουβεντιάζει με τον εαυτό του.
Ποιος ξέρει άραγε ο ταλαίπωρος σε ποια κατηγορία να ανήκει. Μάλλον για Έλληνας μέτοικος μου φάνηκε που προσπαθεί να επιβιώσει στο κράτος μας και του ρουφάει το αίμα .
Στο εσωτερικό του κτηρίου πια ο Τίκτων λαχανιάζοντας έφτασε στο γνωστό γραφείο που κάθε μήνα πέρναγε το βασανιστήριο της κατάθεσης του φόρου αλλά και της αντιμετώπισης των υπαλλήλων. Δούλοι ήταν και αυτοί αλλά επειδή το μόνο που ένοιαζε την πολιτεία ήταν να εισπράττει δεν τους έκανε κανένα έλεγχο, αντίθετα τους άφηνε να βασανίζουν τους άλλους για να νιώθουν και την εξουσία που καραδοκούσε πάντα πίσω από αυτούς.
Μάταια ο Τίκτων παρακαλούσε τους υπαλλήλους να καταθέσει τον φόρο. Αυτοί έτρωγαν τυρόπιτες και συζητούσαν για τα καμώματα των πορνοβοσκών που είχαν πλουτίσει άνετα και είχαν όλα τα καλά. Όσες προσπάθειες κι αν έκανε τζίφος. Μετά του πέταξαν έναν πάπυρο στα μούτρα και του είπαν ότι κλείνουν γιατί έχουν απεργία.
Ο δυστυχής με τα νεύρα κουρελιασμένα και την αγωνία στο κατακόρυφο πήρε τον πάπυρο και με τα φλογισμένα από το μίσος μάτια του έριξε μια ματιά.
«Ο μέτοικος που παύει να καταβάλει το μετοίκιον ή που προσπαθεί να σφετεριστεί αστικά δικαιώματα μεταβάλλεται σε δούλο. Το κράτος έχει ολοκληρωτική διοίκηση απέναντι στα μέλη των οποίων περιορίζει πολύ την ατομική ελευθερία, και περισσότερο, απέναντι στους μέτοικους ντόπιους και ξένους, τους οποίους θεωρεί εκ των προτέρων ως εχθρούς, ψεύτες και κλέφτες. Να θυμόσαστε πάντα τον δάσκαλο Αριστοτέλη που το έγραψε καθαρά στα πολιτικά (κεφ.1&2), «μόνο ο νόμος προσδιορίζει την διαφορά ανάμεσα σ’ έναν ελεύθερο άνθρωπο και σ’ ένα δούλο, και ότι η φύσις δεν παίζει κανένα ρόλο». Διότι «Υπάρχουν στο ανθρώπινο γένος, άτομα εξ ίσου κατώτερα από άλλα, όσο και το σώμα είναι κατώτερο της ψυχής ή το ζώο από τον άνθρωπο. Είναι οι άνθρωποι πού προσφέρουν μόνο τις σωματικές τους δυνάμεις. Τα άτομα αυτά είναι προορισμένα από την ίδια την φύση για την δουλεία, γιατί δεν μπορούν να κάνουν τίποτε καλύτερο από το να υπακούουν».
Ο πάπυρος έγραφε κατεβατά ολόκληρα, όμως η ψυχή του Τίκτωνος ήταν στα τάρταρα με την ιδέα ότι θα χάσει τα πάντα από την αντιμετώπιση του δημόσιου φορέα. Με σκυμμένους τους ώμους προχωρούσε στους διαδρόμους ψυχικό κουρέλι. Οι δημόσιοι υπαλληλόδουλοι έτρεχαν χαχανίζοντας να πάνε στην απεργία και τον έσπρωχναν μια από δω και μια από έχει. Βγαίνοντας από το κτήριο την ώρα που ήταν έτοιμος να καταρρεύσει από την αγωνία την αϋπνία και την ταλαιπωρία, το κοκαλιάρικο χέρι του γέροντα τον κράτησε όρθιο.
-Δεν σε βλέπω καλά άνθρωπε, είπε.
Ο Τίκτων με μάτια που παρακαλούσαν τον Άδη να ανοίξει τις πύλες του, ψέλλισε.
-Ηττήθηκα γέροντα…ηττήθηκα.
Το σπινθηροβόλο μάτι του κοκαλιάρη άστραψε, το σαρδόνιο χαμόγελο στα ανύπαρκτα χείλη του επέστρεψε και αγκαλιάζοντας τον Τίκτωνα φώναξε να ακούν και οι διερχόμενοι.
-Ότι και όσα να πληρώσεις, τα δικαιώματα που σου παρέχουν είναι μια ψευδαίσθηση. Τόσον εσύ όσο και η οικογένειά σου δούλοι είσαστε για να αποκτούν πλούτο από την εργασία σας οι κυβερνήτες και τα τσιράκια τους.
Φώναζε πολύ και άρχισαν να μαζεύονται περαστικοί και να γελάνε με τον κοκαλιάρη και βρώμικο γέροντα. Εξ άλλου όλοι οι δούλοι που κυκλοφορούσαν τέτοια ώρα τον θεωρούσαν γραφικό.
Ο Τίκτων έφυγε με τα μηνίγγια του να σφυροκοπάνε από τα νεύρα αλλά και τα λόγια του γέροντα ότι η ελευθερία του είναι μια ψευδαίσθηση.
Φτάνοντας στο σπίτι το είχε πάρει απόφαση. Θα τους βάλω βόμβα αν με πειράξουν.
Η βόμβα ανακαλύφθηκε μετά από 2500 χρόνια και την κρατάει ακόμη στα ροζιασμένα χέρια του.
Δεν τραβάει την περόνη γιατί παραμένει άνθρωπος.
.
Αφιερωμένο στον φίλο Tiktos
Share:

16 σχόλια:

ΟΧΙΑ είπε...

Αει ξανασιχτίρ, Φώντα,...με lexotanil θα την βγάλω και σήμερα.

grsail είπε...

.
φυσικά και δεν πρόκειται να ζητήσω από κανέναν ταλαίπωρο βιοπαλαιστή απόδειξη

είναι "δική τους" δουλειά να «συλλάβουν την φορολογητέα ύλη»

είναι «δική τους» δουλειά να μας πείσουν _πρώτα_ ότι δεν θα σπαταλήσουν (και πάλι) ασύστολα τα τυχόν επί πλέον έσοδα

δεν δανείστηκα ούτε ξόδεψα από αυτά που δεν είχα

δεν έχω κλέψει ποτέ την εφορία

από τις πάσης φύσεως εισφορές μου τα τελευταία χρόνια ζουν άνετα _τέσσερεις_ δημόσιοι υπάλληλοι

επίσης ας μας εξηγήσουν «αυτοί» γιατί πχ οι Ελληνικοί δρόμοι κοστίζουν 3 έως 7 φορές πάνω από τους Ευρωπαϊκούς κλπ κλπ

«αυτοί» επίσης να μας πουν τι μέτρα θα πάρουν για την μείωση της σπατάλης «τους», δεν είδα ακόμη κανένα απολύτως τέτοιο μέτρο !!!

τι έγινε σχετικά με τους «μηδενικούς» προϋπολογισμούς ; (= κάθε έξοδο του προϋπολογισμού εξετάζεται πάντα από μηδενική βάση και αν δεν χρειάζεται καταργείται)

Συμπέρασμα:

Μην ζητάτε/μαζεύετε αποδείξεις !
Μην πληρώνετε φόρους !

Να κάνουν "αυτοί" το πρώτο βήμα !
.

staxti είπε...

Α ρε Φώντα ψυχάρα!

Τα σέβη μου...

Μια φορα κι εναν τρελο... είπε...

Φίδι κράτα κανα χάπι και για μένα...

Φώντα φιλί για σένα και τον Τίκτο.
Τα σέβη μου!!!

tiktos είπε...

Κι όλ'αυτά εμείς τα ζήσαμε
τα είδαμε
και μείναμε άφωνοι
από την αξιοθρήνητη μοίρα μας
κι η ψυχή μας γέμισε αγωνία.
Στους δρόμους πεταμένα σπασμένα βέλη
ξεριζωμένα μαλλιά.
Χωρίς σκεπή είναι τα σπίτια
κόκκινοι απ'το αίμα οι τοίχοι.
Σκουλήκια σέρνονται στους δρόμους, στις πλατείες και στα ντουβάρια
σκορπισμένα μυαλά.
Το νερό είναι κόκκινο
και φαρμάκι όταν το πίνουμε....ΥΓ,κάτι από κάπου, που με "ανάγκασες" να διαβάσω

bbimbo ( PR PROFILE ) είπε...

καλησπέρα άνευ σχολίων..!

υγ. θα κλέψω μιά παράγραφο,
μάντεψε πιά..;-)

Φώντας είπε...

ΟΧΙΑ
Καλλίτερα με λεξοβρισιανίλ να ξεδώσεις οχιά με τους "πνιγμένους αέρηδες".

grsail
Το έκαναν αγαπητέ grsail και το πρώτο και το τελευταίο. Έκαναν επίθεση εκεί που τους "παίρνει". Στα γερόντια και τους μεροκαματιάρηδες. Πάντα το ίδιο κάνουν και εμείς τους ανεχόμαστε.

staxti
Ασπασμούς και σεβασμούς Στάχτη και από μένα.

Μια φορα κι εναν τρελο...
Να είσαι πάντα καλά ανταποδίδω και τους ασπασμούς με τα σέβη μου.

tiktos
ΤΊΚΤΩΝΑ ψυχάρα, κανένας δεν σε "αναγκαζει" παρά μόνον το μυαλό σου και η ψυχή σου. Υπομονή!!!

bbimbo
Κύριε bbimbo μου πολύ θα ήθελα να πάρετε αυτήν με την βόμβα, αλλά μαντεύω ως άλλη Πυθία οτι θα πάρετε αυτήν με τα λόγια του "διδασκάλου". Ευχαριστώ.

τάκης τυρταίος είπε...

Πολλά μπορεί να αντέξει ο Άνθρωπος τελικά.Και οι εκάστοτε κρατούντες ποντάρουν σ αυτές τις αντοχές και ανοχές.
Καταλαβαίνεις βέβαια ότι ζω για να δω τη ρήξη.
(Υ.Γ. Τίκτο Ψυχάρα για πάντα Αεκάρα)

ελιτσα είπε...

Δεν σας αντέχω μωρέ πιααααααά !
Φυυυύγετεεεε .. σκατόπαιδα!

Αγκαλιά μεγάλη Φώντα και Τίκτο

(Και Οχιά.. δεν το περίμενα από σένα να αφήσεις
έτσι ασχολίαστο τον Αριστοτέλη !)

Φώντας είπε...

Κάτι μου λέει ότι όλα τα μπορείς και τα αντέχεις Ελίτσα.

Ανώνυμος είπε...

2500 χρόνια;
Η "βόμβα" ανακαλύφθηκε πολύ πιο πριν, ότι κι αν λένε οι μπουρδοκλεμέδες απόγονοι για τους προγόνους τους....

Πάρα τις ...:))))ιστορικές ανακρίβειες, εξαιρετικό...

πρκλς είπε...

Σούπερ!
Καρα-σούπερ!!!

καλωδιο είπε...

Ζηλεύω τον tikto για την καταπληκτική σου αφιέρωση.

Βρε! Μήπως πήρε από εκεί και το όνομα;

Φώντας είπε...

ΦΟΡΑΔΑ ΣΤ΄ ΑΛΩΝΙ
Φοράδα μου δεν μιλάμε για τις κινέζικες τις μουσαντένιες. Μιλάμε για τις καλές που δεν αφήνουν τίποτε όρθιο. Ευχαριστώ.

πρκλς
Περίκαλε δυστυχώς μετά απαλλοτρίωσα το λεξικό. Θα το είχα γεμάτο από αυτές τις θαυμάσιες λέξεις. Ευχαριστώ.

καλωδιο
Ευχαριστώ καλώδιο να είσαι καλά.

WishmasteR είπε...

μήπως ηρθε η ωρα να τραβήξουμε εμείς την περόνη πέρα απο την υπομονή που απαραίτητα κανουμε?

Φώντας είπε...

WishmasteR
Και πάλι εμάς θα σκοτώσει αγαπητέ. Μέχρι και η βόμβα πουλημένη στο σύστημα είναι.