Ερυσίχθων


Παιδί από σπίτι ο Ερυσίχθων, αυτό που λέμε από τζάκι εδώ είναι μια πραγματικότητα. Το ποιος ήταν ο μπαμπάς του το ξέρει μόνο η μαμά του, γιατί άλλοι λένε πως ήταν ο Μυρμιδόνας και άλλοι ο  Τρίοπας. Το σίγουρο είναι πως ήταν εγγονός του Ποσειδώνα κι αυτό μόνο έφτανε να κάνει τα δικά του  ως πλουσιόπαις και καλομαθημένος. Βαρέθηκε να τον ενοχλούν στην πόλη τα καυσαέρια και η φασαρία και πήρε την απόφαση να πάει να φτιάξει μια βιλίτσα σε ένα δάσος, μακριά από τους κάφρους που τον ενοχλούσαν.
Πήρε λοιπόν είκοσι παλικάρια, διάλεξε ένα ωραίο ευάερο και ευήλιο άλσος και λέει, εδώ μια χαρά είναι.
Σιγά μην ζήταγε και καμία άδεια από την πολεοδομία ή να κοίταγε μήπως ήταν εθνικός δρυμός και άλλα τέτοια κουραφέξαλα. Ελληνάρας ορίτζιναλ ο Ερυσίχθων, απλά
έδωσε κάτι ψιλά μίζα σε κάτι μπάτσους να φιλάνε καραούλι. Άντε παιδιά καλή αρχή φώναξε και βουρ για το αυθαίρετο.  Έλα όμως που δεν ήξερε ότι αυτό το δασάκι το είχαν προσφέρει οι Πελασγοί πεσκέσι στην θεά Δήμητρα για κάποιες εκδουλεύσεις που τους είχε κάνει. Εκεί, ανάμεσα στα άλλα δέντρα βρισκόταν και μία πανύψηλη λεύκα που ήταν το αγαπημένο δέντρο της Δήμητρας. Γύρω από τη λεύκα αυτή οι Δρυάδες Νύμφες έψελναν τα όμορφα τραγούδια τους και χόρευαν τους μαγικούς χορούς τους.
Ο Ερυσίχθων χέστηκε για όλα αυτά αφού σου λεει θα καθαρίσει ο παππούς Ποσειδώνας αν γίνει και καμιά καταγγελία. Την ώρα που σήκωσαν τα τσεκούρια να ρίξουν τη λεύκα, μπαμ ηκούσθη και... παρουσιάσθηκε ενώπιόν του η ιέρεια της Δήμητρας Νικίππη, που δεν ήταν παρά η ίδια η θεά μεταμορφωμένη. Η ιέρεια προσπάθησε να σταματήσει το κόψιμο των δέντρων, αλλά ο Ερυσίχθονας την απείλησε με την αξίνα του. Τσαμουκάς και μάγκας της αμολάει και ένα:
-Ξέρεις ποιος είμαι εγώ μωρή;
-Και ποιός είσαι ρε φλούφλη; Απαντά η μεταμφιεσμένη θεά.
- Ο εγγονός του Ποσειδώνα μωρή ο Ερυσίχθων και κάνε πέρα μη σε μεταθέσω στο ναό του άφραγκου Δία στο Σουφλί.
-Έτσι ε; Λεει η θεά και με μιας φανερώνεται μπροστά τους φοβερή και τρομερή. Χέστηκαν όλοι και έτρεμαν από τον φόβο τους, η θεά τους λυπήθηκε και τους άφησε να φύγουν. Μόλις έκανε να φύγει και ο τσαμπουκάς Ερυσίχθων ποιώντας το παγώνι, τον αρπάζει από τον γιακά και του τραβάει μια σφαλιάρα.
-Σε καταδικάζω σε άκρατη πείνα ρε καταπατητή και μάγκα του γλυκού νερού.
Αυτό ήταν. Ο Ερυσίχθονας άρχισε να τρώει τα πάντα. Μιλάμε τίποτε δεν άφηνε όρθιο. Έφαγε και τον άμπακο τον φίλο του, σαν να είχε ταινία ο άτιμος ότι έβρισκε μπροστά του το καταβρόχθιζε. Αφού έφαγε ό,τι φαγώσιμο βρισκόταν στο σπίτι του και όλα του τα ζώα, άρχισε να γυρίζει στους δρόμους και να αρπάζει τις προσφορές από τους βωμούς. Οι δυστυχισμένοι οι γονείς του δεν ήξεραν πώς να τον βοηθήσουν. Ο πατέρας του κατέφυγε στον Ποσειδώνα, ο οποίος όμως ήταν εξίσου ανίκανος να θεραπεύσει τον εγγονό του από το κακό που τον βρήκε. Η Δήμητρα ανένδοτη.
-Και τα σκατά του να φαει δεν θα τον λυπηθώ τον παλιοφλούφλη, τους είπε.
Έτσι κι έγινε, αφού έφαγε και τα σκατά του μετά για να βρει φαγητό πούλησε την κόρη του την  Μήστρα για να αγοράσει τρόφιμα. Η κοπέλα όμως τη σκαπούλαρε γιατί ήταν μάγισσα και με διάφορα κόλπα γλίτωσε τη σκλαβιά. Συνέχεια μεταμορφώνονταν σε οτι βάλει ο νους σας για να γλιτώσει.
Τότε ο Ερυσίχθονας άρχισε να κόβει συντάξεις από γέρους, μισθούς από εργαζόμενους, έκανε τα πάντα για να πληρώνει και να τρώει. Κάποιοι κολλητοί του νόμισαν πως δεν θα τελειώσουν οι γέροι ποτέ και τον συμβούλευαν να βάζει κι άλλους φόρους και να κόβει τα πάντα.
Αφού έφαγε τα λεφτά των εργαζόμενων και των συνταξιούχων μετά έφαγε και τους ίδιους. Ύστερα έφαγε και τους κολλητούς του.
Στο τέλος πια αφού δεν έβρισκε τι άλλο να φαει, άρχισε να τρωει τις σάρκες του.
Αφού αυτοφαγώθηκε και αυτοχέστηκε, μια πεταλούδα πέταξε μακριά ελεύθερη. Ήταν η Μήστρα η κόρη του που σήμερα τη λένε Ελλάδα.  
Share:

7 σχόλια:

ΟΧΙΑ είπε...

Οι Αρχαίοι μας τα λέγανε τα μελλούμενα αλλά εμείς λέγαμε τι παραμύθια κάθονταν και έγραφαν. Αναμένω να δω να τρώει τα σκατά του με βουλιμία!Ο βουτυρομπεμπές.

Martina είπε...

Οι παλαιοί εκτός του ότι τα είχαν δει όλα, τα είχαν γράψει και όλα...Ας πρόσεχαν οι επίγονοι..

tiktos είπε...

Αδρφιφάκι,
πεταλούδα ξεπεταλούδα κουβαλάει στο dna της το γουρονίδιο του Ερυσίχθωνα.

Πάντως αν ήμουν Δήμητρα,μετά τις σβουριχτές που θα του έριχνα,το βλέμμα μου θα πλανιόταν στα πέριξ και θα έπεφτε πάνω στον φράχτη.
Στον φράχτη με τα πολύτιμα παλούκια, τα οποία θα του έκαναν τον ποπό σαν τριανταφυλάκι.

staxti είπε...

Δάσκαλε δε θα αφήσει τίποτα το σσσσΚληρό αγόρι.

grsail είπε...

Ελικρινά δεν σε καταλαβαίνω ... ο αντιπρόεδρας (μας) της κυβέρνησής (μας) είπε ότι τα λεφτά τα φάγαμε ούλοι μαζί ... εσύ τι υποννοείς δηλαδής ;;;

Iptamenos Ollandos είπε...

Αδελφέ, εσύ που έχεις και τα μέσα, δεν μπορείς να πεις στην Δήμητρα να αναγκάσει αυτόν και τους κολλητούς του απλά να δουλεύουν για το υπόλοιπο της ζωής τους; Για κάτι τέτοιους δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμωρία...

Φώντας είπε...

ΟΧΙΑ
Βουτυρομπεμπές ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής και της διεθνούς μάλιστα;

Martina
Ποιοι από όλους τους "επιγόνους";

tiktos
Αδριφάκι
Μαθημένο είναι από αυτά το ποπουδάκι του. Έτσι εύκολα νομίζεις γίνεσαι αρχηγός ακόμα και στο κόμμα του μπαμπά;

staxti
Δάσκαλος;;;;;;;;;

grsail
Οτι θα μας φάει όλους για πρωινό ο αντιπρόεδρος

Iptamenos Ollandos
Αγαπητέ ιπτάμενε, ακριβώς αυτό κάνουν δουλεύουν.
Εμάς φυσικά, χρόνια τώρα.