Περίανδρος

Πήρε να ξημερώσει πριν από πολλά-πολλά χρόνια στην Κόρινθο. Οι πρώτοι μεροκαματιάρηδες έσερναν τα σανδάλια τους να πάνε στη δουλειά με την τσίμπλα στο μάτι, αφού ούτε καφέ δεν είχαν πια να πιούν να ξελαμπικάρουν. Μια παρέα σταφιδεργατών σταμάτησε σ’ ένα περίπτερο για να πάρουν τσιγάρα, την ώρα που ο περιπτεράς κρεμούσε τους φρεσκογραμμένους παπύρους με τα τελευταία νέα. Στο πρώτο φως της μέρας οι βαριεστημένοι Κορίνθιοι γούρλωσαν τα μάτια από τα πρωτοσέλιδα των παπύρων.
-Ένα λεπτό περιπτερούχε, είπε ο ένας, πλάκα μας κάμνουν αι ψιττακίδαι της εξουσίας.
-Σκάσε ρε αυνανιστή, απάντησε ο περιπτεράς, θες να μας καταστρέψεις όλους;

Έβαλαν ρεφενέ και αγόρασαν έναν πάπυρο του συγκροτήματος των Λαμπρακιδών και κρύφτηκαν πίσω από την κρήνη  Γλαύκη να διαβάσουν. Άναψαν και τσιγάρο και μετά από λίγα λεπτά άρχισαν να γελάνε κρατώντας τους κοιλιακούς χώρους των δια να μην αφοδεύσουν επάνω τους.
-Ακούστε ρε, η ξεφτίλα δεν έχει πάτο, πόσα να έχωσε ο Περίανδρος για να τον ανακηρύξουν έναν από τους επτά σοφούς του κόσμου; Είπε ο ένας.
-Βρε αρχιαυνανιστή ότι γουστάρει κάνει, τύραννος  είναι, και μίλα πιο σιγά μη μας ακούσει κανένας. Άντε πάμε τώρα για δουλειά διότι για να πληρώσει τα συγκροτήματα θα μας κρατήσει κι άλλα μεροκάματα. Απάντησε ο άλλος.
-Ρε ύπαγε πράξε τα της νεοτητάς σου κρυπτοσοσιαληστή, αυτός ο άνους ο Περιανδράκης μας κατάντησε ζητιάνους. Ρε αυνανοπίτουρα, μας εργάζονται με την παρέα του, μας έχουν κάνει ρεντικολιάδες παγκοσμίως. Είπε ο πρώτος.
-Μην πλακώνεστε ρε τζερεμέδες, είπε ο άλλος της παρέας, στα ίδια κόπρανα κολυμπάμε όλοι. Πάμε προς την κρήνη Πειρήνη να βρούμε κανέναν από τους πυρήνες της πυράς να μας πει κανένα νέο.
Έτσι πριν πλακωθούν μεταξύ τους ξεκίνησαν, ενώ είχε για τα καλά ξημερώσει και στον δρόμο της αγοράς ξεκίνησαν οι δημοσιολόγοι να ουρλιάζουν τα νέα τα χαρούμενα για την πόλη. Ήταν όλοι απόφοιτοι της σχολής δημοσιολογίας των οργανισμών Λαμπρακιδών, Μπομπολιδών, Αντενίδων, Μεγκατσανελίδων, Κουρηδών, Σταρτσανελοξεβρακομενιδών και άλλων ευγενών ιδρυμάτων, γιατί από τότε που έκλεισαν κάτι χαμαιτυπεία όπως αι σχολαί των Επικούρειων κι άλλα τέτοια οπισθοδρομικά, γέμισε η Ελλάς φωτισμένους μαχητές δημοσιολόγους.
Πέρασαν κακήν κακώς από την κεντρική αγορά γιατί ο λαός πανηγύριζε με τα καλά νέα και χόρευε στους δρόμους. Πήγαινε ο απόκινος (τσιφτετέλι) σύννεφο πρωί- πρωί.
Οι δημοσιολόγες με τα στήθη προτεταμένα περιτριγυρισμένες από μακτροκτυπίες  (τσιφτετελούδες) ξεβράκωτες, ούρλιαζαν και όλοι μαζί λαός και ψιττακοί της εξουσίας έσπρωχναν την ημέρα άφραγκοι.
Φτάνοντας πίσω από την κρήνη Πειρήνη είδαν πρόσωπα άγνωστα να είναι μαζεμένα.
-Βρε ευτραφή αυνανιστή αυτοί δεν είναι οι πυρήνες, κάτι συμβαίνει εδώ. Είπε ο ένας.
Τότε ένας γέρος κουρελιάρης τους ψιθύρισε.   
-Σκάστε και ακούστε τους γιατί θα σας στείλουν για περαίωση βρε όρνεα.
Εποίησαν την νήσσαν και ανάβοντας τσιγάρο κάθισαν στα μάρμαρα τρομαγμένοι.
Ένας ευτραφής πήρε τον λόγο και με το μάτι γουρλωμένο σαν να το έσπρωχνε από μέσα το λίπος άρχισε να ρητορεύει. 
-Σβήστε τα τσιγάρα αγαπημένοι μου συμπολίτες ακολουθώντας το παράδειγμα της υγιεινής ζωής του πολυχρονεμένου μας Περίανδρου. Σας το λέω αυτό για να μην ψοφήσετε βρε και να προλάβουμε να τα φάμε όλοι μαζί τα πλούτη που φέρνει στην αγαπημένη μας Κόρινθο ο πανέξυπνος, το σαΐνι μας, ο σκεπτόμενος αρχηγός μας. Τώρα που όλος ο κόσμος αναγνώρισε την σοφία του ηγέτη μας θα ήθελα να ξέρω τι κόπρανα θα λένε αι παπαρίδαι (ουδεμίαν σχέσην με παπαρήγα) που του χρέωναν όλα αυτά τα ψέματα και έλεγαν πως είναι βραδύνους. Και τι δεν είπαν οι ανάλγητοι της πληροφόρησης. Είπαν πως ο πολυχρονεμένος πλάκωσε την γυναίκα του την όμορφη Λυσίδη στις κλωτσιές και την σκότωσε. Πως είναι δυνατόν αυτός ο τρυφερός, πανέξυπνος και  σαϊνοκατασκευασθείς σύζυγος που λατρευτικά την φώναζε  Μέλισσα να την σκοτώσει στο ξύλο και μετά να ασελγήσει στο πτώμα της;
Εξ άλλου η ανεξάρτητος δικαιοσύνη θα τον βούταγε πριν βουτήξει αυτά που της έχωσε ως επίδομα αληθείας.
Λένε τα ρεμάλια πως μάζεψε τις πλούσιες κουτσομπόλες Κορίνθιες στο παλάτι του και αφού τις ξεβράκωσε τις έκαψε για να πάρει τα κοσμήματα να πληρώσει κάτι δάνεια αφού κράτησε κι αυτός την μίζα του. Πιστεύετε βρε αυτά τα αποβράσματα του κινήματος των κομμουνιστοσυμοριτιδών;
Γελάω μαζί σας όταν ακούω πως ο ηγέτης μας ήθελε να ευνουχίσει 300 παίδες εκ Κερκύρας, επειδή εξορίζοντας τον αγαπημένο του υιό Λυκάφρονα στο όμορφο νησί οι Κερκυραίοι χέστηκαν από το φόβο τους μήπως ακολουθήσει ο πατήρ και τον έκαναν φλαμπέ.
Λένε και για την φορολογία πως είναι άδικη και πως δουλεύετε τζάμπα. Αυτά είναι αίσχη, αφού απαγόρευσε την αγοραπωλησία δούλων και τώρα είσαστε όλοι ίσοι και δουλεύετε άνευ διακρίσεων δουλικότητας.
Ποίος δεν κλείνει μάτι το βράδυ  επιβάλλοντας σκληρές ποινές στους οκνηρούς και φυγόπονους ελεύθερους επαγγελματίες;  
Ποίος βρε αχάριστοι ταξιδεύει νύχτα μέρα για το καλό σας και για να καταστήσει την Κόρινθο ηγέτιδα δύναμη;
Ποίος είπε «Δημοκρατία κρείττον τυραννίδος» , άσχετα αν ο ίδιος είναι τύραννος; 
Για ποιον το κάνει; Για πάρτη του;
Ποίος είπε «Άρχουσιν είκε» (να υπακούς στους Άρχοντες);
Ποίος είπε «Μηδέν χρημάτων ένεκα πράττε, δει γαρ τα κερδαντά κερδαίνειν» (τα σάβανα δεν έχουν τσέπες, άσε θα τα φάμε εμείς);
Καταλαβαίνετε πως δεν ανακηρύχτηκε τυχαία εις εκ των επτά σοφών του κόσμου διότι είπε πολλά τέτοια, γι αυτό κλείστε τα ώτα σας στις σειρήνες.
Τότε πετάχτηκε ένας από τους παρατρεχάμενους του ρήτορα και είπε:
-Break για να τσιμπήσει κάτι ο ρήτωρ να λιγδώσει ο στόμας του.
Η παρέα φοβισμένη παρακολουθούσε και με την ευκαιρία είπαν να την κοπανήσουν, αλλά ο γέρος τους συμβούλεψε να μην το κάνουν διότι θα έβρισκαν τον μπελά τους.
-Ποιος είσαι ρε γέρο και τι σκατά να ακούσουμε από αυτόν τον ευτραφή αυνανιστορήτορα; Ρώτησε ο ένας.
-Τειρεσίας είναι το όνομά μου παιδί μου και κάνω τον μάντη για να ζήσω. Έχω και γραμμή τηλεφωνική με ζώδια πάρτε και μια κάρτα να μάθετε το ριζικό σας.
-Ποιο ριζικό μας ρε μπάρμπα, μας ρούφηξε το αίμα ο πολυχαζεμένος και το ασκέρι του, αλλού ζεις εσύ; Απάντησε τσαντισμένος.
-Αχ παιδάκι μου αυτά δεν είναι τίποτε. Τώρα ζούμε μια χαρά, βρίσκουμε και λίγη σταφίδα να φάμε. Σε καμία δυο τρεις χιλιάδες χρόνια θα γίνουν χειρότερα όταν θα ανακηρύξουν έναν από τους εκατό σκεπτόμενους τον τότε κυβερνήτη της ενωμένης Ελλάδας που θα κάνει την επανάσταση του αυτονόητου και θα την κυβερνάει με άλλους τριακόσιους. Είπε ο γέρος.
-Τι επανάσταση του αυτονόητου είναι αυτή ρε μπάρμπα; Ρωτά πάλι.
-Άκουσε παλικάρι μου, βρίσκεις ένα λαό, διορίζεις τα δυο τρίτα στο δημόσιο, εσύ μαζί με την παρέα σου κατασπαταλάτε το δημόσιο χρήμα κάνοντας ζωή αυτοκράτορα με δανεικά. Μετά αν οι δανειστές θέλουν τα λεφτά εσύ με τους τριακόσιους που κυβερνάτε βάζετε φόρους, τους πατάτε κάτω όλους και λέτε πως αυτό το κάνετε για να τους σώσετε. Αυτό είναι η επανάσταση του αυτονόητου. Κατάλαβες;
-Αμάν ρε μπάρμπα και αυτόν θα τον βάλουν στους εκατό σκεπτόμενους του κόσμου όπως τον δικό μας στους επτά σοφούς; Είπε αγανακτισμένος ο νεαρός.
-Ναι παλικάρι μου γιατί όπως γλίτωσαν οι νεανίες Κερκυραίοι τον ευνουχισμόν όταν προσάραξε το καράβι στη Σάμο, θα την γλιτώνουν στον αιώνα τον άπαντα τα λαμόγια. Είπε ο γέρος συνεχίζοντας να μοιράζει κάρτες.
Η παρέα έπεσε σε βαθιά περισυλλογή μελαγχολώντας ώσπου ο ένας σπάζοντας την σιωπή είπε.
-Δεν πιστεύω πως μια ενωμένη Ελλάδα θα την βασανίσει έτσι ένας τύραννος με τριακόσιους μπουρδουκλεμέδες. Θα είναι πολύ εύκολο να τους ευνουχίσουν και να σωθούν.
Share:

8 σχόλια:

Δράκοντας είπε...

Μιας και η γενέτειρα μου είναι η Κόρινθος έχω ένα παραπάνω λόγο να υπερασπιστώ τον κακούργο τύραννο Περίανδρο ο οποίος πέρα από τις ωμότητες και τις δολοφονίες που διέπραξε οφείλω να του αναγνωρίσω ότι επί της θητείας του η Κόρινθος έγινε παντοδύναμη και θαλασσοκράτειρα. Εκτός αυτού ο Περίανδρος εν αντιθέσει με άλλα διεθνή και εγχώρια λαμόγια, υπήρξε κοινωνικός αναμορφωτής, νομοθέτησε κατά της πολυτέλειας και της ασωτίας, έδωσε εργασία στους φτωχούς και φορολόγησε τους πλουσίους.
Δεν γνωρίζει κανείς αν τελικά υπήρξε τόσο μεγάλο καθίκι όσο κάποιες υπερβολικές και ίσως ανακριβείς πληροφορίες τον παρουσιάζουν, το μόνο σίγουρο είναι ότι επί των ημερών του η Κόρινθος ανυψώθηκε σε δύναμη και ισχύ, και ο ίδιος υπήρξε προστάτης των γραμμάτων και των τεχνών.

Όπως και να 'χει το κείμενό σου είναι εξαιρετικό και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο ειδικά ως προς το σκέλος του ευνουχισμού των τριακοσίων μπουρδουκλεμέδων..

Την καλημέρα μου Φώντα, και με το καλό να μας μπει ο Νέος Έτος...

bbimbo ( PR PROFILE ) είπε...

καλη χρονιά το 2011
προβλέπουν οι σοφοί του γκιώρκου..!

ΟΧΙΑ είπε...

Επιστροφή στο μέλλον μου θυμίζει η ιστορία σου. Και με θλίβει βαθύτατα που είναι αληθινή.

tiktos είπε...

Αδριφάκι Φώντα
Βγήκε το καινούργιο χάπι που λέγεται νιουγίαρ. Αλλά είναι πολύ ακριβό.

Αχ αυτή η αθωότητα της νιότης που πιστεύει ότι θα αλλάξει τον κόσμο, και μάλιστα τώρα!
"Δεν πιστεύω πως μια ενωμένη Ελλάδα θα την βασανίσει έτσι ένας τύραννος με τριακόσιους μπουρδουκλεμέδες. Θα είναι πολύ εύκολο να τους ευνουχίσουν και να σωθούν."
Αλλά δυστυχώς βρέθηκαν οι κατάλληλοι δάσκαλοι να μας κάνουν σαν τα μούτρα τους.
Αν ήταν να κάνω μια ευχή, αυτή θα ήταν να είχε βρεθεί μια Ξεπάτω στην ζωή μας.

Simple Man είπε...

Τουλάχιστον ο Περίανδρος ομιλούσε την ελληνικήν. Άλλο να σε δέρνουν με το "ν" και με το "ς" και άλλο να σε δέρνουν με υποτίτλους.

DIONYSOS είπε...

Εβη εβαν το 2011. Υγείαν στήκετε ω γηγενείς συνάθρωποι

Iptamenos Ollandos είπε...

Αδελφέ είναι πράγματι ταλέντο να μπορείς να βγάζεις γέλιο από δραματικά γεγονότα. Πάντως είναι άποψη μου ότι αυτό ακριβώς είναι που χρειάζεται: χλευασμός γιατί αυτοί είναι τόσο χοντρόπετσοι που μόνο από δημόσιο κράξιμο - κοροϊδία καταλαβαίνουν. (Αν φυσικά μπορούν να καταλάβουν Ελληνικά και το μοναδικό λεπτό σου χιούμορ...)

ΥΓ Τις καλύτερες ευχές μου σε εσένα, τους δικούς σου και τους αναγνώστες σου.

Φώντας είπε...

Δράκοντας
Κορινθιακέ Δράκοντα,
αυτούς εδώ σήμερα ο Περίανδρος θα τους είχε ευνουχίσει πάραυτα και θα τους πέταγε στις κότες.

bbimbo
Να είσαι πάντα καλά bbimbo με υγεία

ΟΧΙΑ
Παραμύθια αγαπητή ΟΧΙΑ, μόνο με τέτοια ασχολείται ο Φώντας, αυτό που λέμε παρανόρμαλ.

tiktos
Αδριφάκι
Ξεπάτω υπήρξε μια.
Μετά έσπασε το καλούπι και βγαίνουν οι μπιρμπιλοταταμπούδες όπως σημειώνεις πάρα πολύ σωστά και συ.

Simple Man
Αγαπητέ Simple, βουνό το δίκιο σου.
Να τρως ξύλο από του Δοιμωκράταις σωσιαλδοιμωκρατηκοαρηστερωονεοφηλελαιφθαιρους είναι αβάσταχτο.

DIONYSOS
Να είσαι καλά DIONYSOS

Iptamenos Ollandos
Αδερφέ το γνωρίζεις καλά, αυτοί δεν καταλαβαίνουν τίποτε.
Να είσαι και συ πάντα καλά.